rond en rond
Intake
Shiatsu is geen vervanging van de reguliere geneeskunde. Het heeft een preventieve of aanvullende werking. Daarom vindt er een intake gesprek plaats. Om een diagnose te stellen wordt er naar de aard van de klachten geluisterd, vragen gesteld, onderzoek gedaan door aanraking van reflexzones, tongdiagnose, onderzoek van de bewegelijkheid van gewrichten en bepaalde accupunctuur punten. Aan de hand van deze gegevens en uw verwachtingen maken we een afspraak over de inhoud, duur en frequentie van de behandeling.

Voor de behandeling
Shiatsu wordt meestal niet op de blote huid gegeven. Het is voor jezelf, maar ook voor mij prettig als je gemakkelijk zittende kleding draagt. Bijvoorbeeld een t-shirt en/of trui en een joggingbroek. Probeer een half uur van tevoren niet meer te eten. Mocht het echt nodig zijn, eet dan iets licht verteerbaars. Het is niet prettig om met een volle maag op de mat te liggen. Gebruik voor de behandeling geen alcohol. Heeft u koorts of een besmettelijke ziekte, wacht dan met het maken van een afspraak tot u hersteld bent!

Verloop van de behandeling
De behandeling geschiedt op een futon op de grond of er wordt gebruik gemaakt van een massagestoel en duurt ongeveer een uur.

Op basis van het intakegesprek wordt er een shiatsu-behandeling gegeven. Op een ontspannen manier en met gebruik van het natuurlijk lichaamsgewicht oefen ik op bepaalde punten druk uit. Deze druk wordt meestal met de hand of de duim gegeven, maar kan ook met de elleboog, knie of voet worden gedaan. Daarnaast maak ik gebruik van rek- en strekbewegingen om blokkades op te lossen.

De drukpunten op het lichaam heten traditioneel in het Japans tsubo, hetgeen (stop)fles of kruik betekent. De tsubo op het lichaam heeft de neiging stress en vermoeidheid op te slaan. Druk op dit punt geeft verlichting, zoals onze voorouders reeds instinctief ontdekten. Maar zelf maken we ook onbewust gebruik van deze drukpunten. Bedenk maar eens hoe vaak je je lichaam zo maar even rekt of strekt om je lichaam weer in vorm te krijgen. Of hoe vaak je over een gevoelige plek wrijft om de pijn te verdrijven. Eigenlijk is dit ook een vorm van shiatsu.

Na de behandeling
Het is gewenst om even rustig aan te doen en iets meer water of kruidenthee te drinken, zodat afvalstoffen makkelijker worden verwijderd.

Na een behandeling kan directe verbetering optreden, maar heel soms ook een tijdelijke verergering als beginreactie. Dan kan er sprake zijn van vermoeidheid of rillerigheid. Raadpleeg mij even als er binnen 48 uur geen verbetering optreedt. Over het algemeen genomen werkt de therapie na vier dagen goed door.

De kosten van een behandeling bedragen € 70,-. Bent u aanvullend verzekerd voor medische shiatsu? Dan kunt u de factuur indienen bij uw zorgverzekeraar en zal deze (deels) vergoed worden. Ik ben aangesloten bij de beroepvereniging VNT en geregistreerd bij NIBIG, RBCZ en geschillencommissie SCAG. 
Wanneer een afspraak niet tijdig (korter dan 24 uur van tevoren) wordt afgezegd, Behoud ik mij het recht toe om de kosten in rekening te brengen.  

Adres